Dinamarca s’ho planteja com a mesura necessària
Per produir un quilo de carn de vedella calen més de 15.000 litres d’aigua, i per a un de carn de porc prop de 6.000. Un de patates només en necessita 300 litres. / DAVID BORRAT |
ORIOL NIERGA Aalborg (dinamarca)
La lluita contra l’escalfament global té un nou camp de
batalla: la nostra alimentació. Diversos estudis assenyalen que els
productes que consumim tenen un impacte molt divers en el medi ambient i
que, per això, un canvi de dieta pot contribuir significativament a
frenar el canvi climàtic i a combatre’n els efectes. Mentre que per
produir un quilo de carn de vedella fan falta més de 15.000 litres
d’aigua, un quilo de porc en requereix menys de 6.000, un d’arròs 2.500 i
un de patates menys de 300, segons un estudi publicat per l’Institution
of Mechanical Engineers.
El Consell d’Ètica de
Dinamarca, un organisme independent que assessora el govern i altres
polítics danesos en temes ètics, considera imprescindible canviar els
hàbits alimentaris de la societat si es volen assolir els objectius de
l’acord de París. Aquest pacte estableix que l’escalfament global hauria
d’estar per sota dels dos graus l’any 2100. L’entitat creu que els
danesos tenen “l’obligació ètica de lluitar contra el canvi climàtic” i,
per això, proposen introduir impostos a la carn vermella per reduir-ne
el consum. Segons les Nacions Unides, la ramaderia és la causant de
gairebé el 15% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i la
producció bovina és la més contaminant amb diferència.
L’objectiu final d’aquesta proposta és que a tots els aliments se’ls
apliqui un “impost ambiental” en funció del seu impacte en la natura,
segons explica a l’ARA Mickey Gjerris, portaveu del Consell d’Ètica. Tot
i això, aconsella que el primer pas sigui taxar el consum de carn
bovina i més endavant el de tota la carn vermella. Gjerris considera que
els impostos són l’eina més efectiva per assolir aquest objectiu, “com
ja s’ha fet amb l’alcohol o el tabac”, afegeix.
Aquesta proposta ha rebut l’oposició frontal de la indústria càrnica del
país escandinau. Per a Niels Peter Nørring, director de la secció de
medi ambient del lobi Agriculture and Food Council, que representa els
interessos de la indústria alimentària i agrícola danesa, aquesta mesura
“no reduirà l’emissió de gasos d’efecte hivernacle”. Segons el seu punt
de vista, la mesura només aconseguiria que els ciutadans consumissin
carn més barata importada de països com Austràlia o l’Argentina, on el cost de producció és inferior al de la indústria danesa.
Per a Nørring, aquesta mesura agreujaria les desigualtats socials, ja
que “qui no podrà menjar carn, en tot cas, serà la gent pobra”. A més a
més, afirma que la indústria càrnica danesa és de les que té un impacte
ambiental més baix, en comparació amb la d’altres països, i està buscant
constantment noves fórmules per fer-la més sostenible.
En aquests moments sembla improbable que aquesta proposta tingui un
suport majoritari al Parlament danès. Tot i això, el debat sobre
l’impacte ambiental de la indústria alimentària està cada cop més viu.
L’any passat, el think tank britànic Chatham
House ja va fer una proposta similar. Segons aquesta institució, un
impost de 1,76 lliures esterlines (2,24 euros) per cada quilo de vedella
podria fer-ne disminuir el consum un 14%.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada