dissabte, 18 de gener del 2014

Ara és demà. Construim l'alternativa



Al·legacions presentades al redactat del text de  la convocatòria a l'Assemblea Oberta  Ara és demà  

 Ara és demà.


Ara és demà; i és ara, abans no ens ho prenguin tot, que cal construir una alternativa. No volem només resistir; volem sumar, proposar, construir, tot innovant per guanyar. Les condicions de vida i de treball de la majoria s'han degradat. L'atur, la pobresa i les desigualtats han crescut com a conseqüència d'unes polítiques neoliberals, imposades per la Troika i els Governs de l'Estat i de Catalunya, que provoquen l'enriquiment d'una minoria, l'empobriment de la majoria, la destrucció de l'Estat de Benestar i la concentració del poder a mans d'una elit econòmica i financera. El sistema polític i el model autonòmic sorgit amb la Transició està esgotat i en crisi. El creixement de les desigualtats, la corrupció, el lligam entre poder econòmic i poder polític estan posant en crisi la mateixa democràcia.
Els catalans i les catalanes volem exercir el dret a decidir el nostre futur polític. Catalunya, com a subjecte polític, ha de poder decidir lliurement les relacions a establir amb l'Estat i la Unió Europea. Davant d'aquesta situació de crisi política i emergència social, és el moment d'iniciar un nou procés per construir un nou país. És el moment de construir una alternativa, tant al model econòmic i social que s'està imposant com als governs de la dreta. Volem una alternativa per superar la crisi social, nacional, ecològica i democràtica que vivim. Necessitem una alternativa que tingui capacitat de construir noves majories i una nova hegemonia, tant al carrer com a les institucions. I per fer-ho proposem la suma a partir de quelcom nou, capaç de vehicular els anhels i la necessitat de plantar cara i construir una alternativa que representi els interessos de la gent. Ho volem fer de manera oberta i participativa, col·lectiva, des del debat de les idees i les accions, incorporant la pràctica social i política de qui les defensa cada dia en diferents espais de lluites. A Catalunya hi ha una pluralitat de forces polítiques, d'iniciatives, plataformes, moviments i persones que comparteixen la necessitat de confluir ara per compartir la construcció d'una alternativa.
Per això convoquem una Assemblea Oberta per fer-hi un primer pas. Una Assemblea Oberta perquè, en igualtat de condicions, podem debatre i compartir les estratègies, les iniciatives polítiques, tant per impulsar la confluència com per començar a treballar conjuntament, des d'ara mateix, per donar resposta als conflictes socials, econòmics i polítics que afecten el dia a dia de la gent. 

Aquestes són només algunes idees per canviar-ho tot: 
Vols un país basat en el treball digne i la plena ocupació?



Per un país basat en un treball digne per a tothomAmb plena ocupacióSense atur involuntari,  amb noves formes d’organitzar els temps i els treballs, on es treballi menys perquè  la productivitat de la societat s'ha de convertir en benestar i lleure per a tothom  i no en beneficis per a uns pocs i en desigualtat hi treballi més gent i, amb repartiment de totes les feines , inclòs el treball domèstic i de cura no remunerat. Garantint que tot i el repartiment necessari de la feina remunerada els sous  baixos  no hi surtin perdent i es redueixin les escandaloses diferències salarials. 

Vols un país de persones iguals en drets i oportunitats?

Per un país amb equitat. Redistribuir per viure; per viure de manera diferent, per viure millor. El combat contra la desigualtat és la primera prioritat, redistribuint la riquesa, on la Renda Garantida de Ciutadania ens permetrà caminar cap a l’objectiu de pobresa 0 amb sistemes de rendes bàsiques universals. El combat contra la desigualtat i la pobresa que aquesta genera és la primera prioritat. Cal redistribuir  la riquesa amb una Renda bàsica universal,  on la Renda Garantida de Ciutadania pot ser el pas intermedi per assolir-la. La Renda bàsica universal permet a més empoderar al treballador en front de qui vol explotar-lo, alliberant-lo de tenir que acceptar qualsevol feina a qualsevol preu per tenir dret a la subsistència. La Renda bàsica universal no solament és una proposta per a menys desigualtat, sinó també per a més llibertat. Amb un sistema fiscal autènticament redistributiu on les rendes del capital, de qui en tingui més i de qui més contamini, aportin molt més. 

Un país dels drets socials. Amb una sanitat universal, pública i gratuïta, una educació pública i de qualitat, unes pensions dignes i uns serveis socials que garanteixin l’autonomia de les persones. Sense privatitzacions ni mercantilització dels serveis públics. El dret a un habitatge digne ha d’estar garantit, amb lloguers socials i preus accessibles, aturant l’especulació i els desnonaments i amb la dació en pagament retroactiva. On la cultura i el dret a la mateixa formin part dels drets de la ciutadania.

Vols un país amb equitat de gènere?

Per un país dels drets de les dones, on dones i homes tinguin els mateixos drets, on les dones siguin ciutadanes de ple dret, lliures per decidir i lliures de desigualtats, discriminacions i violències, amb un sistema de benestar i serveis públics que garanteixi la plena autonomia i la coresponsabilitat de la cura i els treballs reproductius entre els gèneres i allò públic.

Vols un país amb una economia al servei de les persones i el bé comú?

Per un país amb democràcia econòmica. On les decisions es prenen en funció de l’interès general i no del benefici particular d’uns pocs, amb un fort sector d’empreses cooperatives i de l’economia social i solidària i amb la participació dels treballadors en els organs de decisió de les empreses privades

Per un país no sotmès al sistema financer. On s’impulsi una auditoria del deute per establir quin deute és il·legítim i es plantegi una estratègia per una quitança pel sud d’Europa. Amb una banca pública i ètica.

Per un país sostenible, amb sobirania energètica, que respecti el territori i el medi ambient. On treballem per cercar un nou model social i econòmic que no es basi  en l’apropiació privada i l’explotació il·limitada dels recursos naturals exhauribles. On es promogui l’estalvi energètic, dels recursos materials, l’autoconsum i la producció i distribució de les energies renovables a través de les cooperatives i altres empreses sostenibles dins l’economia social i que alhora fomentin la solidaritat territorial. La prosperitat només vindrà d’un canvi de model en el que creixin els sectors que aporten qualitat de vida i decreixin els que consumeixen recursos no renovables i energia, tot deixant enrere la insostenibilitat de l’actual model de creixement econòmic.

Per un país del bé comú, passant d’una economia de la propietat a una economia de l’ús, en la qual els béns bàsics, aigua, aire i energia, tinguin un caràcter públic; una economia ecològica, que decreix en allò que depreda el territori però creix  en drets i llibertats, que avança cap a la sobirania alimentària i on es fomenti que part del temps alliberat per la reducció de les hores de feina remunerada es dediqui voluntàriament al bé comú ambiental o social tot ajudant a eliminar  les actuals desigualtats de gènere i renda en el repartiment de les tasques de cura. 

Vols un país radicalment democràtic, lliure de corrupció, on la ciutadania pugui decidir-ho tot?

Per un país radicalment democràtic. Democràcia participativa, amb un procediment que permeti referèndums obligatoris, vinculants i revocatoris. Llei electoral, en lluita contra la corrupció política, on no hi ha democràcia si no tenim tots els mateixos drets. Mitjans de comunicació públics lliures i plurals i programari lliure.

Vols un país lliure per decidir democràticament quina relació vol amb la resta i sobirà per autogovernar-se?

Perquè només des de l’exercici del dret a decidir, d’un referèndum o consulta, podem iniciar el camí i generar la força suficient per canviar l’estatus polític actual.

 Vols un país obert a Europa i al món apostant per la pau,els drets humans i la solidaritat?

Per un país per la pau i els drets humans. Un país per una altra Europa. Un país sense exèrcit, que fa de la pau i dels drets humans trets de la seva identitat, que sap que la seva dignitat està també en les reivindicacions d’altres pobles i en la cooperació internacional. Un país per construir una altra Europa plenament democràtica, socialment justa i ecològica.

Apel·lem a una nova majoria social i política, que vol empoderar-se per decidir-ho tot, a cercar des de la unitat noves preguntes i respostes per al canvi d’època que estem vivint, on tot està en joc per a les classes populars. I ens comprometem a tirar endavant accions polítiques institucionals i socials unitàries, de lluita social i política, per construir el país que volem i atendre les situacions d’urgència social. Sabent que ara és demà. Que no és temps de fragmentar-se, sinó de sumar; que no és moment de resignar-se, sinó de lluitar; que és el moment de la unitat. Si no és per canviar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada