dijous, 22 de març del 2012

Neix una cooperativa d'utofinançament social en xarxa


Cooperativa Autofinançament Social en Xarxa (CASX)                                                                                                          Banca cooperativa, assembleària, autogestionada y sense interessos

 
Us anunciem que a està en marxa la Cooperativa d’Autofinançament Social en Xarxa – CASX
Us convidem a assistir el proper diumenge dia 25 de març a l’Assemblea que tindrà lloc a les 19:00 hores a AureasSocial, carrer Sardenya 261-263 de Barcelona. Previament, a les 17h hi haurà un espai informatiu i de presentació per a nous socis i persones interessades.
A la web: www.casx.cat trobareu el formulari per donar-vos d’alta de soci i tota la informació relacionada amb Casx.
l'Enllaç per l'alta de sòcies, en concret és el següent: http://www.casx.cat/fes-te-soci/
Es preveu el 10 d'abril com la data en la que es podran començar a recollir dipòsits, mentre que la data per poder acceptar projectes dependrà de la participació que hi hagi de persones que ingressin una part dels seus estalvis.
Si voleu ampliar detalls o fer algun aclariment, tot seguit us proposem diverses formes de contacte:
Per correu electrònic: casx@casx.cat
A l’espai de AureaSocial al carrer Sardenya 261-263 de Barcelona
Al telèfon: 935535611  (en uns dies es canviarà al 935535715)
Si veniu a l’espai d’AureaSocial a recepció hi tenim uns fulls per posar nom, cognoms, DNI i signatura fins arribar a 300 socis registrats. Aixó ens servirà per tenir l'acceptació en el registre de cooperatives.
També us recordem que a la publicació “Rebel.leu-vos” que va sortir a la llum el dia 15 de març, la pàgina 18 està dedicada a presentar el projecte de CASX.
Esperem retrobar-nos ben aviat per anar avançant en aquesta tasca i contribuir pas a pas a una gran transformació social.
Salut ¡!!
Comissió d’acollida de Casx
casx@casx.cat
CASX
Una banca sense interessos que trenca la lògica del mercat financer
Cal subratllar que un banc és bàsicament una entitat encarregada de captar recursos en forma de dipòsits (diners) per després prestar-los. Crear un banc que compleixi aquesta funció és tan senzill com constituir una cooperativa de serveis financers aplicant la Llei de cooperatives, però establint nosaltres mateixos les regles del joc. És a dir, com i en quines condicions es durà a terme la sovint dubtosa acció de captar recursos per prestar-los. Trencar la lògica capitalista és a les nostres mans, sempre que siguem realment conscients de la ca pacitat que tenim com a coŀlectiu d’establir les nostres pròpies vies de participació i de presa de decisions i de construir les nostres pròpies ein es de transformació social. Podem contribuir-hi captant recursos econòmics de manera coŀlectiva (estalvis o donacions) i utilitzant-los per finançar projectes de base autogestionats, de naturalesa diversa, que nodreixin i enforteixin les relacions humanes de proximitat i que generin eines i alternatives per cobrir necessitats bàsiques des d’una perspectiva coŀlectiva.
Amb aquestes condicions apareix la primera iniciativa d’aquesta mena, anomenada CASX (Cooperativa d’Autofinançament Social en Xarxa).
Origen de la proposta
Aquesta proposta va aparèixer en el marc de la comissió d’economia de l’Acampada de Barcelona, com a part de l’anomenat moviment 15M, i posteriorment va ser aprovada en assemblea general el dia 3 de juny de 2011.
Característiques principals:
Sense interès. Estem parlant de la primera estructura bancària (en forma de cooperativa de serveis financers) de l’Estat espanyol, que operarà sense interessos. Això significa que els préstecs, els crèdits o els dipòsits no generaran interès per als participants. És a dir, no es generaran diners a partir dels diners.
Autogestió. Autonomia i promoció de l’autoorganització al marge de l’Estat.
Presa de decisions. Assemblees i grups de treball oberts a totes les persones sòcies.
Superació de la burocràcia. Subvertir la legalitat i prioritzar les persones davant la burocràcia. Els coŀlectius, projectes o assemblees que manquin de personalitat jurídica pròpia (NIF) podran participar igualment del projecte.
Per tant, aquesta proposta de banca revolucionària és una eina més per aprofundir en formes de finançament de base i autogestionades, però amb una clara voluntat de trencar amb els obsolets esquemes capitalistes de rendibilitat econòmica.

Funcionament
Captar estalvis i crear dipòsits, posant els diners en comptes coŀlectius al servei de les decisions assembleàries, enlloc de fomentar la necessitat de tenir comptes bancaris individuals. També s’acceptaran donacions que serviran per fer sostenible el projecte de finançament i, en definitiva, fer viable l’autogestió.
Els membres que participin a les assemblees estudiaran la viabilitat de cada projecte, mitjançant els grups o comissions de treball pertinents, per tal de suggerir-ne el finançament. Si un projecte no compta amb el consens de l’assemblea, hi ha la possibilitat de fer ús dels avals de confiança. Es tracta del compromís d’un grup de persones amb un projecte concret. Aquest grup assumiria el finançament del projecte en última instància, en cas que el projecte no tingui capacitat de tornar el crèdit.
Amb aquest sistema no hi ha possibilitat de fer ús de la reserva fraccionària, norma que utilitza el sistema bancari mundial per prestar uns diners que no té. Aquesta pràctica ha permès que el 95% dels diners no tingui cap mena de recolzament tangible, és a dir, que no existeix. En el nostre cas, els dipòsits es classifiquen de la següent manera: un terç són fons de reserva (mai no es mouen i són la garantia de devolució per als prestadors), un altre terç són fons en projectes segurs per recolzar iniciatives socials que ja estan en marxa, i el terç restant serveix per impulsar projectes autogestionats de base.
En el cas que un projecte finançat faci fallida, hi haurà diferents mecanismes per compensar-ho: a través de diferents tipus de donacions i/o acordant una via alternativa de retorn amb les persones responsables del projecte.
Alternatives complementàries de finançament
Cal promoure també la desmonetització de la societat, en la mesura que això sigui possible. Amb aquest objectiu, es promouran els retorns amb moneda social o en espècies, per impulsar la transició cap a una societat postcapitalista.
En aquesta mateixa línia s’hi emmarquen també algunes alternatives telemàtiques que complementen aquesta proposta de finançament, com ara el micromecenatge o crowdfunding (sistema de microfinançament col·lectiu), els sistemes de gestió de monedes socials o euros virtuals (CES) i sistemes d’intercanvi P2P (entre iguals).
I què passa amb la pèrdua de valor dels diners?
Si realment desitgem trencar amb la lògica mercantilista, hem d’assumir un nou paradigma i reduir les nostres necessitats creades dins de la societat capitalista, generant alternatives enfocades a eliminar o a cobrir aquestes necessitats des de l’autogestió. Per això la CASX fomentarà espais de formació i assessorament per reduir les nostres necessitats de consum capitalistes. Es tracta de reduir aquestes necessitats perquè la suposada pèrdua de valor dels diners sigui en realitat un benefici, en el camí de treure el capitalisme de les nostres vides.
Viabilitat de la cooperativa financera
L’autogestió passa per generar autoocupació amb la gestió de les tasques administratives que requereix una iniciativa com aquesta. Per això, cal combinar en els recursos econòmics les donacions, a tots els nivells (ja sigui amb moneda oficial, moneda social o cobrint necessitats bàsiques de les persones implicades), i les quotes socials. En aquest sentit, la resistència o insubmissió fiscal és una arma poderosa per redirigir els nostres recursos econòmics cap a projectes autogestionats de base, sobre els quals tenim una capacitat de decisió directa, enlloc de pagar-los a les entitats de recaptació d’impostos de l’Estat, que són opaques i alienes i no hi tenim cap poder de decisió.
Àmbit d’acció territorial i replicació del model
Inicialment, aquesta iniciativa es desenvoluparà en el marc territorial de Catalunya, és a dir, els projectes autogestionats a finançar s’hauran de dur a terme a Catalunya. En paraŀlel, es treballarà per replicar el model a d’altres territoris i per generar eines de finançament descentralitzades. També, pretenem reproduir aquesta eina en l’àmbit més local, dotant les assemblees i iniciatives locals de recursos d’autofinançament gestionats des de la base i per a la base. Així doncs, les assemblees i projectes locals, comptarien amb una bona eina per a gestionar la seva pròpia economia i decidir quins projectes es finançaran amb els recursos coŀlectius de tothom.
Més informació a www.casx.cat
Fons de col·lectivització d’immobles
Una altra eina financera que posarà en marxa CASX, serà un fons d’estalvi vinculat a la coŀlectivització d’immobles. El seu funcionament serà el següent: les persones que ho desitgin podran realitzar aportacions al capital social de la cooperativa financera i quan aquestes aportacions siguin suficients permetran coŀlectivitzar finques de forma assembleària. Perquè el fons tingui un nivell de liquiditat suficient, es posarà en marxa un mercat secundari de compra-venda de participacions. D’aquesta manera qui hagi realitzat una inversió podrà recuperar-la quan una altra persona vulgui realitzar una nova inversió. Tot això sense que es moguin interessos.
El primer projecte que posarà en marxa aquest fons d’estalvi serà la compra cooperativa d’Aureasocial: una finca sobre la qual es van invertir en el seu moment 4 milions d’euros, i que actualment es presumeix que es podrà comprar per poc més d’1 milió. Aquest local acull el primer centre de salut pública i autogestionada, vinculat a la Cooperativa Integral Catalana. Més informació a http://www.aureasocial.org
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CONVOCATORIA EN CASTELLANO
Queridos y queridas,
Ya está en marcha la Cooperativa de Autofinanciamiento Social en Red-CASX
Os invitamos a asistir el próximo domingo 25 de Marzo a la asamblea que tendrá lugar en Aurea Social (calle Sardenya 261-263, Barcelona) a las 19 horas. Antes a las 17h, habrá un espacio informativo y de presentación para los nuevos socios y personas interesadas.
En la web: casx.cat podréis rellenar el formulario de alta de socio y consultar toda la información relacionada con CASX.
El enlace para el alta de socias, en concreto es el siguiente http://www.casx.cat/es/fes-te-soci/
Se preve el 10 de abril como la fecha en la que se podran comenzar a recoger depósitos mientras que la fecha para poder aceptar proyectos dependerá de la participación que haya de personas que ingresen parte de sus ahorros.
Si queréis ampliar más o hacer alguna propuesta tenemos varias formas de contacto:
-Por correo electrónico, casx@casx.cat
-En la recepción de Aurea Social, C/ Sardenya 261-263 Barcelona
-En el teléfono 935535611 (en breve se trasladarà al 935535715)
Si venis al espacio Aurea Social podreis rellenar el formulario de constitución de Casx para el registro de la cooperativa.
También os recordamos que en la publicación “Rebelaos” distribuida masivamente desde el pasado 15 de Marzo, la página 18 está dedicada a nuestro proyecto.
Esperamos encontraros a todos por aquí para seguir avanzando en la tarea de construir una gran transformación de la sociedad.
Salud.
Comisión de acogida de Casx
http://www.casx.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada