dimarts, 7 de febrer del 2017

Cinc coses que poden passar a Catalunya amb el canvi climàtic

Publicat a El Temps. TV3
Francesc Mauri  
El tercer informe sobre canvi climàtic que s'ha presentat a Catalunya posa sobre la taula com afecta el nostre país, de 32.000 quilòmetres quadrats. A la majoria de gent, que se li pregunta què sap sobre el canvi climàtic, acostuma a respondre que és la desfeta del gel, sense saber si és a l'Àrtic o l'Antàrtida, que és un problema que afecta els ossos polars o les foques, que les sequeres les porta el canvi climàtic. Gairebé ningú respondrà que és un problema planetari que afecta la natura, però que també afecta la manera com funcionem com a societat i ens posa contra les cordes. Gairebé ningú sap que l'origen del conflicte a Síria ve d'una sequera brutal abans del 2010 que obliga a fer desplaçaments forçosos de més de 2 milions de persones cap a àrees teòricament més favorables. La resta, ja se sap. Tot, segurament, ens sona llunyà. El que fan el món científic català i el Govern de Catalunya és posar-nos a l'avantguarda de la diagnosi climàtica; però, especialment, del que hi haurà els pròxims anys.

 5 ELEMENTS DE PRIMER ORDRE QUE PODEN TRONTOLLAR A CATALUNYA AMB EL CANVI CLIMÀTIC O ESCALFAMENT GLOBAL

-El nombre de dies ennuvolats ha augmentat amb l'escalfament global a Catalunya durant els mesos d'estiu.
L'Escalfament Global a Catalunya no ens porta més precipitacions però, si un augment dels núvols per culpa de la major evaporació, els mesos d'estiu. Si fa 40 anys hi havia un 28% de dies amb núvols a la costa catalana, ara arriba al 33%. EL TURISME SE'N POT RESSENTIR.
-Les transformacions en els conreus pel que fa a espècies que varien, les maduracions, etc., no paren de canviar.
Alguns punts del Pirineu català ja conreen vinya a 1.200 metres. Fins i tot als 1.400 al Pirineu andorrà. Els estudis evidencie que els períodes amb manca de pluges augmenten i alguns conreus que ara són factibles, en 30 anys no ho seran. EL CAMP SE'N POT RESSENTIR.
-El nivell del mar a la costa catalana ha pujat 10 centímetres els darrers 30 anys, 7 dels quals en els darrers 10 anys.
Una pujada del nivell del mar, demostrada científicament i que fa que el mar entri més metres, costa endins cada cop que hi ha un temporal. Com en el darrer de gener. EL TURISME SE'N POT RESSENTIR, PERÒ TAMBÉ ELS PORTS, LES ESCULLERES, ETC.
-El Port de Barcelona, en 25 anys, podria ser menys interessant si continua el desgel àrtic i no arriva aviat el corredor mediterrani.
Es triguen 35 dies de navegació, es de de la Xina i el Japó, per Suez, el Mediterrani i cap als ports de Rotterdam i Hamburg. Amb el desgel de l'Àrtic, portar els contenidors cap al nord d'Europa, serien uns 25 dies. UN DELS MOTORS ECONÒMICS DEL PAÍS SE'N POT RESSENTIR.
-La major irregularitat pluviomètrica pot portar incendis forestals impossibles d'aturar si no es gestionen les masses arbòries.
El descens de les pluges en els últims 100 anys està al voltant del 5%. Hi ha zones de Catalunya on, gairebé no hi és i, en d'altres s'acosta al 10%. Però, de moment, el més important és que plou cada cop més espaiat en el temps, més irregular, de més mal gestionar. En episodis meteorològics extrems, semblants als dels estius del 1986 o del 1994, per citar-ne només 2, hi pot haver grans focs que superin encara més la capacitat que tenim d'extinció.

Com us deia, la lliga del canvi climàtic té molts partits que es juguen a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada