dimecres, 1 d’abril del 2015

La gestió privada de l’aigua afecta al 82,8% de la població catalana

Article publicat a  Ecodiari


Aigua és Vida publica un mapa interactiu que mostra els municipis de Catalunya i la relació entre el preu del metre cúbic d'aigua i la seva gestió, pública o privada

Les dades, disponibles en el nou mapa interactiu que presenta Aigua és Vida a la nova web, reflecteixen també com el sector privat es mou únicament amb interès mercantil. Foto: Aigua és Vida.

Catalunya és la regió líder mundial en gestió privada de l’aigua. La presència d’empreses que gestionen aquest servei suposa que a dia d’avui el 82,8% de la població estigui abastida per algun tipus de gestió privada, ja sigui amb concessió a un operador privat o a través d’una empresa mixta.

Les dades, disponibles en el nou mapa interactiu que presenta Aigua és Vida a la nova web, reflecteixen, també, com el sector privat es mou únicament amb interès mercantil: així, trobem que els municipis que tenen una gestió privada de l’aigua són només el 46% del total, evidenciant la concentració d’aquesta forma de gestió en les grans zones urbanes, on els beneficis estan garantits, i fugint de les zones rurals, on el retorn de la inversió és més arriscat.

Pel que fa a les empreses privades que operen en la gestió de l’aigua, ens trobem amb una presència pràcticament en règim de monopoli d'AGBAR, que, sota diferents noms i marques comercials, abasteix al 74,3% de la població de Catalunya. Aqualia, el segon operador privat, abasteix al 5,5% del població, i només el 17,2% manté una gestió pública.

Els estudis fets per Aigua és Vida es sumen a l’evidència que la gestió privada és més cara que la pública. A través d’un mapa interactiu de preus per metre cúbic fet a partir de les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua es posa de manifest com la incorporació de costos al rebut que res tenen a veure amb la gestió del servei té un impacte directe en les tarifes que paguem la ciutadania, produint-se de mitjana un encariment del 25%.

Cal destacar l'espectacular diferència de preu entre el que paga la ciutadania de l'Àrea Metropolitana de Barcelona abastida per la Societat d'Economia Mixta (o SEM: 70% AGBAR, 15% La Caixa i 15% pública) i l'abastida per empreses públiques en la mateixa regió. Així, mentre que els primers paguen de mitjana 1,82 €/m3, els municipis veïns que tenen gestió pública paguen de mitjana 0,95€/m3. Així, la irregular prestació del servei que està fent la SEM està suposant un sobrecost innecessari i injust del 91,6% en les factures de l'aigua.

La nova web i els mapes interactius formen part de la campanya de remunicipalització que porta a terme Aigua és Vida i amb la que pretén buscar suport ciutadà i polític a les seves demande

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada