diumenge, 22 de novembre del 2015

Aportacions de "Iniciatives per al decreixement" al programa electoral de En Comú Podem


El 20 de desembre és una possibilitat d'obertura de canvi i constituent. Volem portar al Congrés un programa per enterrar el règim del '78 i iniciar un pla de rescat ciutadà que garanteixi drets i democràcia real. Aquest programa només pot fer-se d'una manera: col·lectivament, a partir de les demandes i exigències de la ciutadania, a partir de la cooperació, coneixements i intel·ligència que ens uneixen. Et convidem a formar part d'aquest procés de canvi col·laborant en l'elaboració del programa. Pots participar-hi, fins dilluns a la nit. Pots fer-ho al web https://t.co/KdZMGgLJoZ T'hi esperem! 



Iniciatives per al decreixement hem fet aquestes 3 aportacions al programa:


1.1.2. Teixit econòmic i industrial 

Model econòmic social, sostenible i estacionari (MESSE)


La nostra proposta parteix de la base que les  crisis (social, econòmica i ambiental)  que patim són  conseqüència d’un model econòmic insostenible basat en el creixement infinit  en un planeta finit . Les solucions a la crisi social i econòmica han de ser coherents i compatibles amb les solucions per resoldre la crisis ambiental. En cas contrari,  com defensen encara les polítiques tant  liberals com les keynesianes creixentistes, no hi haurà una solució sostenible.
Proposem un canvi de model econòmic (A)   i de model productiu (B): 
A)     Model econòmic :
Economia estacionària, en equilibri amb el planeta, que significa:
1.            Escala sostenible: la dimensió de l'economia s'adapta a la capacitat dels ecosistemes per proveir recursos i absorbir residus
2.            Distribució justa: les persones tenen les mateixes oportunitats d'obtenir riquesa i ingressos.
3.            Assignació eficient: dels recursos limitats
4.            Alta qualitat de vida: el creixement econòmic deixa pas a les coses que realment importen a la gent, com la salut, el benestar, l'ocupació segur, el temps lliure, la fortalesa comunitària i l'estabilitat econòmica
B)  Model productiu:
1.       Economia baixa en carboni , la transició  energètica cap a les renovables, l’eficiència i l’estalvi . L’augment dels llocs de treball dels  sectors de l’estat del benestar i R+D.
2.       Enfortir les relacions de col·laboració  i cooperació per aconseguir una societat més cohesionada , solidària i resilient.


3.1. Drets socials :  

UNA SOCIETAT SENSE POBRES I MÉS IGUALITÀRIA AMB LA RENDA BÀSICA
 Des de l’inici de la crisi el 2008,  hem vist com han anat empitjorant les condicions de treball i de vida  al nostre país. Però aquest empitjorament no ha afectat a tothom per igual. En tot aquest període s’han agreujat les diferències entre la gran majoria i una classe privilegiada que ha vist com les seves rendes augmentaven. El resultat és que ens trobem davant d’una societat molt més  injusta, a on la riquesa i la renda està molt mal repartida. Mentre molts no poden viure del seu treball, altres han pogut aprofitar la situació per treure’n partit amb inversions i especulació en una economia cada cop més finançaritzada que premia qui més té i  no qui més s’esforça.
L’actual sistema fiscal no ha estat capaç de reduir prou aquestes diferències socials i de redistribuir la riquesa d’una forma més justa i el sistema assistencial i fins i tot les iniciatives més avançades de workfare a l’Estat, a la resta d’Europa i altres països avançats no han estat capaces de resoldre ni la pobresa ni l’alt nivell de precarietat de forma suficient i digna. Les previsions de futur són que aquesta situació de desesperança es mantindrà per molt de temps. Davant d’aquest panorama ens calen solucions que trenquin amb els esquemes establerts que han demostrat la seva incapacitat per resoldre els problemes reals de la gent i per millorar el  benestar i la justícia social. Davant d’aquesta situació proposem:
Proposta:
Implantar una Renda Bàsica universal RB que elimini d’arrel la pobresa i les seves trampes que l’actual sistema assistencial no és capaç d’eliminar. L’import de la RB se situarà per sobre del llindar del risc de la pobresa.
La RB es pot sufragar amb una reforma fiscal i amb els estalvis en prestacions públiques per sota de la mateixa,  que facin que de la combinació RB i reforma fiscal en resulti que encara que la cobri tothom, a qui més beneficia és a qui més ho necessita: aquella gent amb ingressos més baixos o als que estan aturats, i que els perdedors es concentrin en els trams més alts d’ingressos.  Com a resultat obtindrem un sistema fiscal més progressiu i que redueixi les desigualtats. La reforma fiscal s’ha de basar en un nou IRPF que tendeixi a gravar totes les rendes per igual, complementada amb una nova imposició ambiental, i una fiscalitat que gravi tots els tipus d’especulació i els grans patrimonis. 
La RB és compatible amb qualsevol ingrés i no desincentiva la feina remunerada, a la vegada que reconeix els dos altres tipus de feines, el voluntariat i el treball reproductiu.
 1.2 Ocupació i drets laborals i del treball domèstic i de cura: 

REPARTIMENT DEL TREBALL
A Espanya les famílies amb tots els seus membres a l’ atur són 1,57 milions (INE). Els aturats de llarga durada (més d'un any) pugen a  2,9 milions.
El mon laboral espanyol està molt  polaritzat :  una proporció important de treballadors que treballen, de  mitjana, més hores que els  països europeus més desenvolupats i una altre  part molt important  que, o be es troba en atur , o be treballa a temps parcial i amb contractes temporals que no els permeten poder viure d’una forma digna..
PROPOSTA: combinar dues mesures que es complementen, la primera és assegurar un mínim ingrés per a tothom, que cobreixi les necessitats bàsiques. La segona és establir les condicions per a que tothom que vulgui pugui treballar:
1.      Implantar una renda bàsica universal que elimini d'arrel la pobresa i les seves trampes. Una RB que  eviti haver d’acceptar qualsevol treball a qualsevol sou i reconegui que tots els tipus de treball (els remunerats i  els no remunerats de reproducció i de voluntariat) són necessaris. Això és possible amb una reforma fiscal efectiva i justa.
2.      Realitzar un repartiment del treball remunerat (el que equival a eliminar els 8 milions de treballs precaris), que permeti treballar a tothom que vulgui. Hi ha moltes maneres de fer-ho sense precaritzar el treball: reduccions a 30 o 35 hores, anys sabàtics, permisos per maternitat i paternitat més llargs i no intercanviables, etcètera. Poder canviar de treball a jornada completa a treball a  mitja jornada  i a la inversa, sense penalització per part de l'empresa, seguint el model holandès.
3.      Pla de garantia senior: garantir  feina per a tots els aturats de més 45 anys i sense prestacions d'atur contributives.
4.      Crear llocs de treball allà on fan falta: transició energètica, cap a una economia circular i sostenible, desenvolupament de l'Estat del benestar i I + D.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada