dijous, 17 de maig del 2012

Les TEQ o "quotes d'energia negociables" un sistema de control del consum energètic individual

El parlament britànic està estudiant l'aplicació de una "quota de consum energètic" (TEQs o  Tradable Energy Quotas)  com un sistema de control de la despesa energètica i conseqüentment, de la generació de CO2


Es tracta d’una quota de consum energètic que l’administració assigna a cada persona i a cada empresa individualment per a que en faci ús dins un termini determinat. La quota es refereix tant a consum energètic (provinent de qualsevol de els fonts possibles), com a contaminació emesa. Es contabilitza el consum energètic global (vida total de la font energètica, des de la seva extracció o fabricació, els processaments necessaris, la comercailització i la recuperació dels residus finals), tant per a energies fòsils, com per a qualsevol de les energies renovables. La mesura es fa sobre una escala unitària d'emisió de CO2. La quota dona dret a consumir l’energia en la forma que prefereixis (més calor a casa, més quilòmetres en cotxe, viatge de plaer més o menys llarg, etc.).

L’important és que l’usuari s’ha de sotmetre a sí mateix a un autocontrol per no superar els límits. La quota (que és un dret adjudicat) és comercialitzable. Qui en vol més pot acudir al mercat i adquirir de qui en necessita menys, seguint la llei d’oferta/demanda. Un altre punt important és que, de termini en termini, l’administració pot anar reduint les quantitats assignades de quota, i anar afrontant la crisi energètica de forma progressiva i en millors condicions.

Té un gran interès educatiu pel fet d’obligar a una mentalitat d’estalvi energètic, però permetent a l’individu decidir la forma en que ho vol fer, dins un procès mental que pot ser molt creatiu. Imagineu-vos quan
sàpigui el què li costa realment fer unes vacances amb un vol low-cost, o quant s’estalvia emprant una font energètica geotèrmica estable per a la climatització de casa seva. També  és important pel seu impacte comunicatiu, quan et permet d'estalviar a canvi de diners i apreciar així els valors que se'n deriven de la col·lectivitat solidària, com pot ser l’ús compartit de vehicle o d’habitatge (major agrupació i estabilitat familiar), etc.

Per a més informació sobre el tema:

http://www.colectivoburbuja.org/index.php/category/teq/
http://www.appgopo.org.uk/documents/TEQ_18Jan2011.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada